Συνεντεύξεις
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΑ ΩΣ «ΣΚΥΛΟΙ» ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ . ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ …………… ΧΑΔΙΑ  !

Αφιερωμένο στα μικρά μου σκυλάκια που από τότε που ήρθαν στην ζωή μου μπορώ και λέγομαι άνθρωπος .
Όντας άνθρωπος που έτρεμα τα σκυλιά και τα αποκαλούσα αιμοβόρικα καταλαβαίνω τους ανθρώπους που τα φοβούνται ωστόσο όταν αποκτάς δικό σου σκύλο αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία σου . Έτσι δεν θα μπορούσα ποτέ να δικαιολογήσω αυτούς που τα κακοποιούν , τα εγκαταλείπουν ή ακόμα και τα σκοτώνουν . Τι θα γίνει πια σε αυτή την χώρα ? Για πόσα χρόνια ακόμα θα έχουμε αυτές τις βάρβαρες και προπολεμικές απόψεις για τα ζώα και πως μπορούμε να τους συμπεριφερόμαστε??  Νομίζουμε πως σαν άνθρωποι που είμαστε μπορούμε να εξουσιάζουμε τους πάντες και τα πάντα και να βγάζουμε στα ζώα όλα μας τα απωθημένα . Κάθε μέρα βλέπω στον δρόμο αδέσποτες ψυχές να πεινάνε να διψάνε και ανθρώπους απλά να προσπερνάνε . Εάν κάποιος τολμήσει να νοιαστεί λίγο παραπάνω αμέσως θα γίνει δακτυλοδεικτούμενος και θα χαρακτηριστεί ας πούμε σαν την τρελή της γειτονιάς που μαζεύει γατιά ή σκυλιά και τα ταΐζει . Εκεί φτάσαμε να θεωρούμε ένα άνθρωπο που νοιάζεται για τα ζώα τρελό , παλαβό ! Κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες σκυλιά στην Ελλάδα είτε επειδή εγκαταλείφθηκαν από τους λατρεμένους ιδιοκτήτες τους είτε επειδή κακοποιήθηκαν είτε επειδή κάποιος αποφάσισε ότι δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο αυτά τα τέρατα . Σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν αδέσποτα . Εγώ η ίδια  έπαθα πολιτισμικό σοκ όταν πήγα σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και δεν είδα ούτε ένα ! Στην Ελλάδα μέσα σε ένα τετράγωνο θα δεις τουλάχιστον 2-3 !
Μα καλά, αναρωτιέται κανείς και τα λεφτά που δίνουν για τα αδέσποτα που πάνε?? Μα φυσικά τα τρώει ο κάθε δήμος στις δικές του δουλειές οι οποίες φυσικά δεν περιλαμβάνουν την φροντίδα κα την περίθαλψη των ζώων . Ποτέ δεν είναι στα σχέδια τους κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά κανείς δεν δίνει δεκάρα τσακιστή . Ο κόσμος τώρα με την κρίση αντί να γίνει πιο συμπονετικός γίνεται όλο και πιο σκληρός . Καθημερινά ακούω για ζώα που εγκαταλείφτηκαν γιατί δεν μπορούν πλέον να τα φροντίζουν . Μα τι νομίζει ο κόσμος ότι είναι τα ζώα μηχανές που θέλουν μόνο να τρώνε?? Γι αυτό τα εγκαταλείπουν για να μην λείψει το φαί ?? Τα ζώα συγκεκριμένα τα σκυλιά ένα ψίχουλο να τους δώσεις έστω ένα και ατελείωτα χάδια δεν θα σου ζητήσουν τίποτα άλλο . Τρόποι υπάρχουν αλλά βέβαια η πιο εύκολη λύση είναι η εγκατάλειψη ! Γίναμε όλοι πονόψυχοι και δεν θέλουμε να υποφέρει το καημένο ζωάκι . Δεν σκεφτόμαστε όμως πόσο θα υποφέρει το καημένο ζωάκι όταν θα είναι μόνο του να πεινάει στον δρόμο και να διψάει . Όταν οι περαστικοί θα το κλωτσάνε απλά για πλάκα . Όταν τα βράδια θα κρυώνει και δεν θα μπορεί να κοιμηθεί έστω για λίγο . Κανείς δεν τα σκέφτεται αυτά . Όλοι σκεφτόμαστε πάντα τον εαυτό μας και τα θα είναι καλύτερο για μας στην τελική . Για μένα όποιος εγκαταλείπει ζώα είναι το ίδιο με το να εγκαταλείπει ένα μωρό , όποιος τα χτυπάει είναι το ίδιο με το να χτυπάει ένα παιδί και όποιος τα σκοτώνει είναι δολοφόνος . Για μένα είναι όλα ξεκάθαρα πλέον και ελπίζω να γίνουν για όλους . Ένας σπουδαίος άντρας είπε : « Κάποτε θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων! »( Λεονάρντο Ντα βίντσι ) . Εγώ απλά προσθέτω ότι ελπίζω μέχρι τότε να μην είναι πολύ αργά .
Ευτυχώς μέσα στο μαύρο τοπίο αυτό υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι με το έργο τους βοηθάνε εκατοντάδες σκυλιά . Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο της φιλοζωικής της Νέας Φιλαδέλφειας . Εκατοντάδες σκυλιά και γατιά άρρωστα εγκαταλελειμμένα κουτάβια έχουν βρει το καταφύγιο τους ένα μέρος να είναι ασφαλή και να έχουν φαγητό και στοργή από τους εθελοντές ( όπως είμαι και εγώ ) οι οποίοι τα υπεραγαπάνε .  Παρακάτω παραθέτουμε μια συνέντευξη από την κα. Κική η οποία είναι και η υπεύθυνη για την όαση αυτή η οποία θα μας βοηθήσει να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα γι αυτό το καταφύγιο το οποίο σώζει ζωές και το δύσκολο αυτό έργο τους  .

Κείμενο/Φώτο : Matilda


Συνέντευξη με την κα Κική Καραθανάση από την Φιλοζωική Νέας Φιλαδέλφειας

Κα Κική πώς ξεκίνησε η Φιλοζωική εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια?

Πραγματικά από τύχη. Πάντα τάιζα τα αδέσποτα στην γειτονιά μου και έτσι κάποια μέρα με έναν φίλο μου τον Τάκη συζητήσαμε και είπαμε να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο. Συγκεντρώθηκαν 25 άτομα ικανά για την ίδρυση ενός συλλόγου και  ξεκίνησε η Φιλοζωική.

Σχετίζεται με την δουλειά σας η φροντίδα των ζώων?

Όχι είμαι αρχιτέκτονας, απλά βασικό κίνητρο ήταν η αγάπη για τα ζώα!!!

Υπάρχει κάποια συνεργασία μεταξύ της Φιλοζωικής και του Δήμου?

Όχι, απλά επειδή δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο, λόγω του ότι ο εμβολιασμός των ζώων γινόταν στον δρόμο και χρειαζόταν πολύ τύχη για να πετύχεις το ίδιο ζώο την επόμενη μέρα για να πάρει το φάρμακο του, μας παραχώρησαν σιωπηλά οι υπηρεσίες του Δήμου έναν χώρο ικανό να φιλοξενεί σκυλιά και τώρα δείτε που έχουμε φτάσει.

Ποια ζώα φιλοξενείτε και φροντίζετε?

Ξεκινήσαμε με ζώα που είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας και επεκταθήκαμε σε ζώα που χρειαζόταν στείρωση ή έπρεπε να γεννήσουν ή να επανενταχθούν στην γειτονιά τους, που είχαν κάποιο ατύχημα ή που μόλις είχαν εγκαταλειφθεί. Όμως πέσαμε στην παγίδα του ότι εάν κρατάς ένα ζώο 20 με 30 μέρες, μετά δένεσαι με αυτό και δεν μπορείς πάλι να το εγκαταλείψεις. Τα ζωάκια που  έρχονται από μια γειτονιά που τα φροντίζει τα αφήνεις με ελαφριά καρδιά, ενώ άλλα που είναι περαστικά δεν μπορείς έτσι απλά να τα εγκαταλείψεις.

Μέχρι τουλάχιστον να υιοθετηθούν από κάποια οικογένεια σωστά?

Ναι φυσικά και τελικά μέσω της δράσης μας το μαθαίνει όλο και περισσότερος κόσμος, με αποτέλεσμα να υιοθετηθούν πέρυσι 219 ζώα από αυτόν τον χώρο. Πιστεύω και φέτος να φτάσουμε αυτόν τον αριθμό.

Ακολουθείται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία υιοθεσίας?

Βεβαίως, έτσι ώστε τα ζώα που φεύγουν από την Φιλοζωική να είναι εξασφαλισμένα. Χρησιμοποιούμε microchip, δήλωση υιοθεσίας και φυσικά με την παρότρυνση εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν εν τέλει να κρατήσουν το ζώο να μπορούν να το επιστρέψουν και όχι να το εγκαταλείψουν. Έτσι προστατεύονται όσο είναι δυνατόν . Συνολικά μπορεί να έχουμε δώσει και 1000 ζώα .

Με τον καιρό πιστεύεται πως οι άνθρωποι υιοθετούν περισσότερα ζώα ή υπάρχει αύξηση της εγκατάλειψης?

Δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι. Κυμαινόμαστε πάνω κάτω στα ίδια. Παρόλο που υπάρχει κρίση,  υιοθεσίες γίνονται. Ακόμα και στα παζάρια που διοργανώνουμε η συμμετοχή παραμένει ίδια. Ωστόσο η κρίση και η έλλειψη χρημάτων έχουν επηρεάσει τις εικονικές υιοθεσίες, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, πράγμα που βέβαια κατανοούμαι γιατί συμβαίνει σε όλους μας.

Οι εικονικές υιοθεσίες είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της Φιλοζωικής?

Πέρα από τις εικονικές υιοθεσίες που αποτελούν ένα σταθερό έσοδο, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν δωρεές των 5 ή 10 ευρώ η και μεγαλύτερα ποσά, αλλά αυτό δεν είναι τακτικό. Δεν μπορούν με τα ποσά αυτά να καλυφθούν όλα τα έξοδα της Φιλοζωικής, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο οι τροφές ξεπερνούν τα 1200 ευρώ το μήνα, χωρίς να αναφέρω καν τα φάρμακα και τους κτηνιάτρους. Μια άλλη πηγή εσόδων είναι τα παζάρια μας.

Μιλήστε μας για τις εκδηλώσεις σας .

Είναι τα σταθερά παζάρια που κάνουμε , το χριστουγεννιάτικο, το πασχαλινό , το πρωτομαγιάτικο και το φθινοπωρινό που είναι και το μεγαλύτερο μας παζάρι .

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το φθινοπωρινό παζάρι ?

Ξεκίνησε από μια ιδέα να γίνει ένας σκυλοδιαγωνισμός και παράλληλα να υπάρχει ένα παζάρι , ένα καφενείο , βιβλιοπωλείο και προχώρησε στο να μπει μετά την τρίτη χρονιά το WAGATHON ένας σκυλομαραθώνιος . Σκοπός του σκυλομαραθώνιου δεν είναι ποιος θα φτάσει πρώτος , αλλά ποιος θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα για τα αδέσποτα . Συμμετέχουν άνθρωποι με δικά τους ζώα, αλλά και άλλες φιλοζωικές εταιρίες , που μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα και για τον εαυτό τους . Πέρα από το παζάρι και τον μαραθώνιο γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά , όπως το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού,  μέσα από το οποίο βγαίνουν φιλοζωικά μηνύματα .

Επίσης έχουμε ενημερωθεί για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνεται σε σχολεία . Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή την δράση ?

Σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα πηγαίνουμε σε διάφορα σχολεία μαζί με τον σκύλο μου τον Οδυσσέα , που είναι όνομα και πράγμα, γιατί είχε μια πολυτάραχη ζωή σαν του Οδυσσέα . Ξεκίνησε ως αδέσποτο, που είχε την ατυχία όχι μόνο να το πετάξουν από το αυτοκίνητο και να τραυματιστεί,  αλλά και να το εγκαταλείψουν . Τον αναλάβαμε εμείς μέχρι να γίνει καλά και επειδή είχε γειτονιά που τον πρόσεχε, αποφασίσαμε να τον επανεντάξουμε εκεί . Ωστόσο επέστρεφε ξανά και ξανά μπροστά στο σπίτι μου και τελικά τον κράτησα . Δεν του έλειπε δηλαδή το φαγητό, αλλά αναζητούσε την αγάπη που είχε νιώσει .
 Οπότε πάμε στα σχολεία λέμε αυτή την ιστορία στα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου , μοιράζουμε φωτογραφίες από διάφορες καταστάσεις σκύλων και ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν εάν πρόκειται για ευτυχισμένα ή δυστυχισμένα ζώα . Τέλος τους δείχνουμε πώς να προσεγγίζουν ένα σκύλο και ποιες τεχνικές να χρησιμοποιούν κάνοντας εξάσκηση πάνω στον Οδυσσέα , που ζητάει αυτό το χάδι τόσο πολύ , που μια φορά που χτύπησε το κουδούνι πιο νωρίς δεν έφευγε μέχρι να λάβει το χάδι του .

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται μέσω αυτής της δράσης .

Ναι διότι θεωρώ πολύ σημαντικό η επόμενη γενιά να αποκτήσει φιλοζωική συνείδηση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων έτσι ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος όπου έρχονται και φεύγουν συνεχώς αδέσποτα σαν να έχουμε ένα μαγγανοπήγαδο .

Αναφέρατε προηγουμένως ότι οι δωρεές που γίνονται δεν είναι τακτικές . Υπάρχουν κάποιες μεγάλες εταιρίες τροφίμων με ζωοτροφές οι οποίες δείχνουν ενδιαφέρον και σας παρέχουν κάποιες δωρεές ?

Αυτή την στιγμή από πλευράς σταθερής συνεργασίας δεν υπάρχει κάτι. Η μόνη η οποία βρίσκεται κοντά με άλλο τρόπο είναι η Pedigree , η οποία έχει επιλέξει και άλλες φιλοζωικές και προσφέρει ένα κίνητρο . Προσφέρουν λοιπόν στους ιδιοκτήτες όσων σκυλιών έχουν υιοθετηθεί και διαθέτουν microchip δωρεάν τροφή για 6 μήνες .

‘Έχει γίνει κάποια μεγάλη δωρεά ?

Έχουνε γίνει , απλά δεν είναι συστηματικές αυτού του είδους οι δωρεές όπως π.χ. μεγάλα supermarket και καταστήματα.  Αλλά όπως προανέφερα  ποτέ δεν είναι τακτικές .

Γενικά η βοήθεια προέρχεται από τους εθελοντές ?

Η βοήθεια για τα ζώα ναι , γιατί τα βγάζουν βόλτα και αυτό είναι σημαντικό για την ψυχική τους ηρεμία και επίσης συντελούν στην υιοθεσία . Διότι αφενός μεν τα ζώα που δίνονται προς υιοθεσία με την βοήθεια των εθελοντών συνηθίζουν στην ανθρώπινη συντροφιά και δεν είναι αγρίμια και αφετέρου οι εθελοντές γνωρίζουν τον χαρακτήρα του κάθε ζώου , εφόσον έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί του λόγω της βόλτας . Επίσης ο εθελοντής μπορεί να παρατηρήσει πιο εύκολα κάποιο πρόβλημα υγείας του ζώου , όπως για παράδειγμα ένα τραύμα, ένα μικρό όγκο .
Η εθελοντική δουλειά που γίνεται εδώ είναι πολύ σημαντική και νιώθω υπερήφανη που ο χώρος αυτός φιλοξενεί τόσους εθελοντές .

Γενικώς πως βλέπετε την συμπεριφορά του κόσμου, πως βλέπετε να εξελίσσεται ο άνθρωπος και ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει ο κόσμος συμπεριφορά ?

Ο κόσμος ομφαλοσκοπεί περισσότερο από ότι παλαιότερα . Τα ζώα είναι κομμάτι του παραδείσου πάνω στην γη γιατί ο Θεός τον άνθρωπο έδιωξε όχι τα ζώα ! ( Νίκος Δήμου ) Έχουμε την αλαζονεία να πιστεύουμε πως είμαστε το κυρίαρχο είδος . Όμως τα ζώα δεν γεννήθηκαν για να υπηρετούν τους ανθρώπους,  όπως και οι μαύροι δεν γεννήθηκαν για να υπηρετούν τους λευκούς, ούτε και οι γυναίκες τους άντρες . Θα πρέπει τα παιδιά από μικρά ακόμα και αν δεν γίνουν φιλόζωοι να μάθουν να σέβονται τα ζώα και την διαφορετικότητα τους . Δυστυχώς έστω και ένα άτομο να υπάρχει σε μια γειτονιά, που δεν συμπαθεί τα ζώα,  μπορεί να δημιουργήσει απίστευτο πρόβλημα σε ένα αδέσποτο . Δεχόμαστε συνεχώς τηλέφωνα από τον Δήμο για σκυλιά που ξαφνικά έγιναν επικίνδυνα ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο και μας καλούν να τα μαζέψουμε . Απειλούν με φόλα χωρίς να σκέφτονται ότι μέχρι και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτήν και να κινδυνεύσει η ζωή του . Είναι ένα χτύπημα τελείως δειλό και άνανδρο, εάν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι και απίστευτα επώδυνο για τα ζώα . Έχοντας ζήσει πολλά τέτοια περιστατικά είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν . Γι αυτό θα πρέπει από μικρή ηλικία να μάθουμε να σεβόμαστε τα ζώα .  Ελπίζω ότι έχω βάλει και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζώα .

Είναι σίγουρο πως έχετε βάλει και η δράση της φιλοζωικής είναι σπουδαία,  η οποία εκτείνεται και εκτός του χώρου του καταφυγίου σωστά  ?

Φυσικά συμπεριλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα , τα παζάρια , αλλά και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις γειτονιές . Βγαίνουμε και εμβολιάζουμε και αποπαρασιτώνουμε τα ζώα στις γειτονιές . Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και ο άνθρωπος είναι ο αρχηγός τους . Δεν θέλουν να τα δένει με μια αλυσίδα και να τους δίνει μόνο φαγητό . Θέλουν και αγάπη, είναι σημαντικό για την ψυχική τους ηρεμία . Θέλουν να νιώθουν σταθερότητα και στοργή . Ακόμα και στα ζώα θα δείτε οι άνθρωποι βάζουμε ταμπέλες . Α! αυτό είναι pit bull δαγκώνει ή αυτά είναι μαύρα είναι άγρια! Πράγματα, που φυσικά δεν ισχύουν . Γι αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά και εκτός καταφυγίου,  για να αλλάξουν αυτές οι αντιλήψεις και οι ίδιοι οι άνθρωποι . Εάν δεν υπήρχε η φιλοζωική, η κατάσταση στου δρόμους θα ήταν σαφώς χειρότερη !

Αυτή την στιγμή πόσα ζώα φιλοξενούνται στο καταφύγιο ?

Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται γύρω στα 96 ζώα . Εμείς είμαστε ευτυχείς όταν είμαστε γύρω στα 80 γιατί μετά μεγαλώνουν και οι ανάγκες .

Σίγουρα . Κάποια σχέδια για το μέλλον για την φιλοζωική ? Κάποια επέκταση ίσως ?

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα σχέδια μας,  αλλά ευτυχώς ο χώρος εδώ είναι πολύ ευχάριστος . Προσελκύει τον κόσμο να έρθει και σαν βόλτα.  Είναι και το δάσος που προσδίδει ομορφιά και νιώθουν και τα ζώα καλύτερα,  γιατί άλλα καταφύγια είναι μπετόν και σίδερα . Βέβαια το χώμα και το φυσικό περιβάλλον από την άλλη συντελεί στο να έχουνε τσιμπούρια ή να κολλήσουν καλααζάρ . Όμως ευτυχώς τα περισσότερα σκυλιά μας είναι υγιέστατα και αυτά που έχουν καλααζάρ,  είναι αυτά που είχαν ήδη πριν έρθουν στην φιλοζωική . Ελπίζω να συνεχίσουμε με πολλές υιοθεσίες και ανταπόκριση στα παζάρια μας .Και εμείς το ευχόμαστε ολόψυχα τόσο στην κα. Κική όσο και στην φιλοζωική γενικά  και ευχαριστούμε πολύ για τον πολύτιμο  χρόνο που μας διέθεσε, για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη . Για πληροφορίες σχετικά με το παζάρι και το WAGATHON  που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη καθώς και φωτογραφίες από τα ζωάκια που φιλοξενούνται στο καταφύγιο θα βρείτε στις ενότητες του blog μας EVENTS και PHOTO GALLERY αντίστοιχα . 
Συνέντευξη : Libella Swing - Matilda 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ PAROV STELAR

- Αντιλαμβάνεσαι το νέο σου άλμπουμ  “The Princess “ ως συνέχεια των προηγούμενων άλμπουμ σου , ή υπάρχει κάτι καινοτόμο σ αυτό το άλμπουμ , το οποίο σε κάνει να πιστεύεις πως είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα ?
P.S. Φυσικά και συνδέονται όλα τα άλμπουμ με τον τρόπο τους μεταξύ τους μιας και είμαι και εγώ ο ίδιος ο πρωταγωνιστής σε όλα ! Από την άλλη πάλι δεν είναι όπως ¨ τα σαγόνια του καρχαρία 3¨ . Ναι μεν προσπαθείς να κάνεις κάτι καινούριο , Διαφυλάσσοντας όμως και την ταυτότητα σου.

- Σε τι διαφέρει το άλμπουμ “The Princess” ως προς τα περιεχόμενο από τα προηγούμενα?
Από την μια αφιέρωσα περισσότερο χρόνο γι αυτό ,δηλαδή 2,5 χρόνια. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η κυκλοφορία του νωρίτερα ,αλλά αυτή τη φορά περίμενα , μέχρι να μπορώ να πω ¨τώρα είναι έτοιμο¨. Το “The Princess “ βασίζεται πολύ λιγότερο σε σχέδιο από ότι για παράδειγμα το “Shine” ή το “ Seven and Storm “ . Για μένα είναι πολύ σημαντικό οι διάφορες φάσεις της ζωής μου  να χρωματίζουν και τα κομμάτια μου . Γι αυτό στο άλμπουμ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδιαιτερότητες .

- Συνδέεται ίσως και με το τελευταίο άλμπουμ σου το “Coco” ? To “Coco” από άποψη έκτασης είναι πολύ παρόμοιο και δεν το ανέφερες και τώρα, σε σχέση με τα άλμπουμ που ακολουθούν κάποιο σχέδιο ..
Ναι? Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες . Η προσέγγιση με το διπλό cd , ο διαχωρισμός των 2 τομέων της μουσικής μου . Όμως ειδικά το πρώτο CD , το βλέπω πολύ διαφορετικό ως προς το “Coco” . Νιώθω τελείως διαφορετικά όταν το ακούω . Παρόλο που τα κομμάτια είναι πολύ διαφορετικά, πιστεύω πως είναι πιο ταιριαστά μεταξύ τους και πιο ώριμα . 

- Είπες πριν πως η μουσική σου , αντανακλά τις διάφορες φάσεις της ζωής σου . Παρατηρώ πως ειδικά αυτό το πρώτο CD του “The Princess” είναι κατά πολύ λιγότερο σκοτεινό από ότι το “Coco” . Προδίδει αυτό κάτι για την ζωή σου τα τελευταία 2,5 χρόνια ?
Ναι ! Παλιά με γοήτευε πολύ το σκοτεινό . Πόνος χαρά μέσω της εγκράτειας κλπ… Αλλά εν τω μεταξύ αυτό άλλαξε . Το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι πια μισοάδειο . Και πιστεύω πως αυτή την αισιοδοξία μπορεί να την ακούσει κανείς στα τραγούδια μου αλλά και να την νιώσει . Σίγουρα έγινα θετικός άνθρωπος , παρόλο που βρίσκω πιο δύσκολο να πείσει κάποιος με κάτι όμορφο , θετικό παρά με κάτι καταστροφικό . Το να κάψεις ένα σπίτι είναι πιθανόν θεαματικότερο από το να χτίσεις ένα , παρόλο που είναι πιο εύκολο .

- Ποιο είναι το παρασκήνιο? Ποιες είναι οι αιτίες δηλαδή για την στροφή αυτή προς το θετικό ?
Είναι σίγουρα μια εξέλιξη που εξαρτάται έντονα από την θέληση , αλλά και από την αυτοπεποίθηση . Αντιλαμβάνομαι , κατά την συνεργασία μου με πολύ νέους καλλιτέχνες , ότι πολλοί είναι συχνά προσκολλημένοι στην τραγική πλευρά της ζωής και βλέπουν τα πράγματα θετικά , αφού καταφέρουν πρώτα να χτίσουν κάτι . Έχει να κάνει και με την αυτοπεποίθηση το να πεις ¨ναι ¨σε κάτι . Υπό συνθήκες είναι πιο δύσκολο από το να πεις απλά ¨όχι ¨. Με το ¨Ναι ¨καθορίζει κανείς ακριβώς την θέση του και πρέπει να αποδεχθεί ότι θα λάβει και κριτική γι αυτό . Αντίθετα η κριτική που δέχεται κανείς όταν πει όχι αντιμετωπίζεται πιο εύκολα . Έτσι νιώθω και για το “The Princess” . Το υποστηρίζω 100 %!

- Πώς προέκυψε ο τίτλος του άλμπουμ “The Princess” ?
Το “The Princess” αποτυπώνει για εμένα το αστραφτερό , το γκλάμουρ και το πώς οι άνθρωποι φαντάζονται την ζωή ενός μουσικού . Ταυτόχρονα ο τίτλος εμπεριέχει και πράγματα που δεν είναι εμφανή με την πρώτη ματιά . Όπως ότι είναι δέσμιος ενός ρόλου , η πίεση να πρέπει να ανταποκρίνεσαι σε μια θέση αλλά και η προσπάθεια του να απεγκλωβιστείς από αυτήν . Οι άνθρωποι βλέπουν κάποιον όπως θέλουν να τον δουν και η πριγκίπισσα σύμφωνα με αυτά ζει στο πύργο της . 

-   Αυτό σημαίνει ότι ο τίτλος σχετίζεται περισσότερο με σένα παρά με κάποιο άλλο πρόσωπο ?
Όχι οπωσδήποτε προσωπικά με μένα , αλλά με την εργασία μου και την καλλιτεχνική φιγούρα Parov Stelar . Παρόλο που τα σύνορα μεταξύ καλλιτέχνη και πραγματικού προσώπου είναι ασαφή .

- Πώς περιγράφεις το άλμπουμ σου “The Princess” με λίγα λόγια, μπορούμε να συνοψίσουμε ? 
Το άλμπουμ εμπεριέχει μια ώριμη μελαγχολία , που σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το απαισιόδοξο . Και ταυτόχρονα παρατηρώντας πάνω από όλα το δεύτερο CD , παρέχει τη δυνατότητα να ξεχαστείς , να παραδοθείς στην στιγμή και να γιορτάσεις –ένα party – να απορροφήσεις θετική ενέργεια . Κειμενο/Μεταφραση :by  Libella Swing- Matilda                                                                                                          To be continued …..

P.S.: στο σημείο αυτό να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ την Matilda μου, για την υπέροχη έκπληξη που μου έκανε κρύβοντας το εισιτήριο για την συναυλία στο βιβλίο μου και χαρίζοντάς μου έτσι μια υπέροχη και αστεία βραδιά στην ωραιότερη συναυλία της χρονιάς!!!!!! Danke Matilda!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου